Efterårstur 2012.2

Efterårstur til Mecklenburg Vorpommern. 2012. 2

Tirsdag. D. 2.10

Idag skal vi besøge Wismar, det er en by vi har glædet os til at kigge lidt nærmere på, ikke fordi der er et flot slot, det har vi jo set nede i Schwerin, men Wismar er vist lidt mere spændende har vi fået fortalt.


Vi finder en p.plads nede ved havnen, der skulle vist også være noget marked dernede idag, vi kan nu også se at der er mange der har fået samme ide' som os selv, her er mange mennesker og biler, men vi starter nu med at gå op i byen.

Selvfølgelig møder vi en smuk gammel kirke, så den må jeg da lige ind og kigge lidt i, der mange der har fået samme ide', så det er med at holde sig til

Sikke dog et smukt kirkerum, læg lige mærke til loftet, det er helt unik.

Et hurtigt kig ind i De tilstødende gemakker, her har vist været hospital, samt herberg for hjemløse.

Altertavlen er nu også ganske smuk, jeg kan ikke komme tæt på, da der er en turistguide, der fortæller.

Når da lige at få et billede af jomfru Maria, og de 3 hellige konger, de er meget smukke.

Her kommer lidt om den meget smukke kirke, det er oversat fra google, og nogle Tyske papirerer, så skæld mig ikke ud hvis der er sneget en enkelt fejl ind.


Heiligen geist kirken blev grundlagt i 1250 tallet, oprindeligt som hospital, og i de følgende år bliver det brugt som hospital, og fattiggård, den nuværende kirke bliver indviet i 1326, i 1411 bliver long house, også kaldet sygeafdelingen bygget på den nordlige væg. Kirken bliver i middelalderen brugt som som hospital, og husly for pilgrimme, og hjemløse, og i slutningen af det 16 århundrede blive kirken udelukkende brugt til religiøse formål.


Det smukke plankeloft er inddelt i 26 felter, med billeder fra 1. mosebog, prædikestolen er fra renessancen, og en af de fineste i nordtyskland, med mange smukke malerier, f.eks, moses og de 4 evangelister. Så får i ikke mere, håber det rækker.

Vi går videre efter besøget i Heiligen geist, og ser en ny stor kirke der skyder højt imod himlen.

Den må vi selvfølgelig også kigge lidt på, vi skyder genvej gennem den smukke indgang.

Den smukke kirke tårner sig op over os, imponerende bygningsværk.

Marianne og Kvik fylder ikke meget op mod de tykke kirkemure.

Sikke da en flot bil, dem kørte der mange af da jeg var barn/ung, man bliver da helt glad ved at se den.

Vi går ind i kirken, der er kolosal stor indvendig, man er igang med en omfattende restaurering.

Det ældste af de to billeder der hænger inde i kirken, fik desværre slettet årstallet.

Her det nyeste der er fra 2005, det er ganske enestående flot.

St.george kirken skiller sig ud med sin enorme rummelighed, under et luftangreb i april 1945 bliver kirken stærkt beskadiget, og står og forfalder i årtier. I 1990 kollapser den nordlige gavl, og først derefter pågegyndes en omfattende restaurering, der bliver afsluttet i 2010.

Kirken er virkelig enorm, faktisk den anden største murstenskirke i verden, den største ligger i Lübeck, og hedder Maria-kirke. Man bør besøge kirken, hvis man skulle forvilde sig ned til Wismar, og man må gi' De tyskere, De er virkelig dygtige til at restaurere, og bevare deres kulturminder.

Vi må videre, vi skal se det 80 m, høje kirketårn, Marienkirche, der hvad der tilbage efter et bombardement i foråret 1945. her er lige et smukt tableu fra den smukke gamle kirke.

Det er da et vældigt tårn! er nødt til at lægge det ind i denne størrelse, for ikke at ødelægge synet.

Utroligt hvad mennesker kan bygge, og derefter ødelægge med bomber, det er et imponerende kirketårn, selve kirken må også have været stor, men desværre er der kun nogle af de sokler søjlerne sikkert har stået på da kirken var intakt.

Vi vil nu en tur hen til torvet, som byen er bygget op omkring, her skulle være en smuk brønd, bygget som en pavillion.

Ved ikke helt hvad disse skylpturer skal betyde, men det er da ikke helt fair, med tre mod en?

Så er det torvet/markedspladsen det gælder, det er 10.000 kvm, stort, den har en gammel brønd der er udformet som en meget smuk pavillion, med vandkunst. Brønden forsynede byen med vand helt frem til 1897, og omkring Markt: ligger de smukkeste gavlhuse.

Den smukke gamle brønd/pavillion med vandkunst.

Et blik hen mod nogle af de meget smukke gavlhuse, det røde er Alter Schwede, er fra 1380.

Alter Schwede er flot restaureret, og er idag en velbesøgt restaurant, det smukke hus ved siden af Alter Schwede er også restaurant, og ejes vist af samme, som Alter Schwede.

Sikke en stor blære de to må ha'? Nå undskyld, de er da ganske flotte, som de sidder der og tisser om kap.

Huset er et eksempel på hvordan huse så ud i Hansetiden.

Dette smukke hus hedder Archidiakonat, og er en rekonstrueret gotisk bygning.

Lige et kig hen over torvet, der er ganske smukt her, og man har vist for lidt tid til at gå ordentligt i dybden, men det må da komme engang.

Vi går en tur ned af gå-gaden, her er hyggeligt, og en del mennesker, så vi suger til os, og Marianne er lige inde i et par sko-forretninger, selv bliver jeg ude sammen med min ven Kvik.

Selvfølgelig kommer der et flot skilt der skal med hjem i kassen, de skilte er bare så flotte og fantasifulde.

Vi går ned til havnen igen, her skulle jo være et marked, det skal vi lige se lidt på, måske er der noget billigt at bruge lidt mønt på. Ikke at vi mangler noget særligt, men det kunne jo være at vi fandt noget vi absolut ikke kan undvære.

Der er da ganske hyggeligt hernede på havnen i Wismar.

Vi møder også Kaj, eller måske er det Bøje? Han sidder vist og håber på en lækkerbisken fra fiskehandleren her. Det ser nu da også ret lækkert ud, det fisk.

Her er også smukke gamle huse i det flotte havnemiljø. Vi finder nu ikke noget marked hernede, så vi skal vist op i byen igen. Marianne fortæller også at vi skal finde en kanal der har ført drikkevand frem til byens fattig-kvarterer siden 1200-tallet, og er blevet brugt til tøjvask, helt frem til 1900-tallet, godt hun er med, hun sætter sig ind i tingene.

kanalen hedder Friche Grube, det lyder da spændende, så den skal vi finde, på med futterne, og op mod byen igen. Vi kan forresten også se en stor flot kirke her nede fra havnen.

Det smukke Fährhaus Wismar, der skal vi selvfølgelig også ha' et kig.

Vi kan også se det gamle Vasserturm, der også er byport, der skal vi vist over igennem.

Her har vi så den gamle kanal, her er smadderhyggeligt.

Her har vi Fährhaus Wismar, fra den side der ligger for enden af kanalen ned mod havnen, det er da flot.

Her er vi så på bysiden af det smukke gamle vandtårn, skiltet får i med, så kan i se hvor gammelt det fine byggeri er.

Vi går videre langs frische Grube, og nyder De flotte huse der ligger langs kanalen, og pludselig kommer den store flotte kirke vi kunne se nede fra havnen.

Kirken hedder Sct.Nikolai, og er vældig smuk. her ser i en flot indgang, og så er der lidt historie på Tysk, og Engelsk.

Der er da meget stemning her ved sådan en gammel kirke, specielt med sådanne smukke gamle træer foran.

Sikke hvælvinger.

Er det ikke smukt? Jeg går ikke længere ind, jeg har et møde med 4 grise udenfor.

Man kan nemt komme til at bruge store ord om sådanne byggerier, vi synes at De er fantastisk flotte.

Det var det møde med de 4 små grise vi kom fra. Grisebrügge, tror jeg jeg kalder denne bro, der er flankeret af 4 små broncegrise. De er vildt søde, altså sådan at kigge på, ved godt at de ikke er levende. Man kan se at mange har nusset dem, de er helt blanke på snuderne, og andre steder.

Er de ikke nuttede?

Man bliver da helt varm om hjertet, sådan nogle søde grise-basser.

Så er det vist tid til at vi skal hjem til ferievognen, vi har haft en rigtig dejlig dag her i Wismar, det er en rigtig dejlig by, med en hyggelig stemning, og ikke mindst meget at kigge på. her er vi temmelig sikre på at vi kommer igen.

På vej ned til bilen skal jeg lige ha' dette smukke hus med, det er en restaurant, og huset er et af de ældste i byen. På vej ud af byen tager vi også et billede af det gamle værft, der kan ses langt væk fra byen, når man kommer kørende, det er selvfølgelig rigtig flot, og stort. Tak for idag, vi vil nu hjem og slappe af og fordøje den dejlige bytur.

Det gamle skibsværft, der kan ses langt uden for byen, når man ankommer hertil.

Lige et billede ud over Østersøen, og det smukke område vi kører forbi ned til campingpladsen, med det siger vi tak for en dejlig dag her i et skønt område af vores store og flotte naboland.

Onsdag. D. 3.10

Igen står vi op til en dejlig morgen, camping er da bare mega-skønt, vi skal en tur til en by der hedder Güstrow, byen er kendt for en borger der hed, Ernst Barlach, han boede i byen i næsten 30 år, fra 1910, og skabte der nogle sine betydeligste værker, det bærer byen præg af, dels på grund af De skulpturer der findes i byen, og på grund af de øvrige steder han mindes.

Kvik venter vist bare på at vi kan komme afsted, eller også passer han på os allesammen, mens han sidder på trappen.

Lige et panorama, mens Marianne bliver færdig, så vi kan komme afsted, vi skal jo ikke smøle den kostbare tid væk.

Nå mutter, skal vi snart køre? Bliv nu færdig.

Vi kommer afsted kl.11.00, det er lunt, 16 grader og letskyet, et perfekt vejr til en lille udflugt.yes der er godt 80 km til Güstrow, og det vist af små veje, så det bliver spændende. Det viser sig at være ganske rigtigt, og vi møder næsten ingen biler på vej derned, men heldigvis andre spændende ting, og sager.

Se lige her! i en ganske bette by støder vi i et sving ind i denne meget smukke gamle kirke, og man bliver døbt ude på græsset!! her står ihvertfald en døbefond.

Kirken ligger ude i udkants-Tyskland, udenfor en meget lille landsby, og beviser at man godt kan være smuk, også selv om man er meget gammel.

Igen en bette by med et smukt hus/huse.

Huset for enden af alleen, er vist en børnehave, Og så er der på den anden side af alleen, et egentlig ganske smukt garageanlæg/fabrik.

En kalkunfarm møder vi sør'me også, de er nu ikke særlig kønne.

Hvad Søren er nu det for nogle fyre? De er da kanonsøde.

Vi foresætter vores odyssee, (selvom rejsen ikke er besværlig), og kører af gamle brostens-veje, der blot har fået et lag asfaldt smidt over, så de er nærmest rundbuede, og ikke helt jævne, men hvor er det da hyggeligt. Pludselig kommer vi til en lille by der hedder: Rühn, og der møder vi en hel hoben af "gamle" familiemedlemmer.

Her er onkel Anders, og faster Karen.

Her har vi tante Marie, hun var sød.

Utroligt!! her har vi onkel Åge og faster Grethe, og kusine hildur.

Typisk fætter viggo, han har altid forstået at slappe af.

Her har vi min gamle far: H.C.Andersen, han var nemlig gartner, og hed virkelig H.C.Andersen.

Ja, selvfølgelig er tante Gertrud også her, hun er gift med Albert.

Ham har vi her, sammen med lille Ruth, han skal vist ud og samle hø sammen.

Det er da ganske imponerende, som man gør meget ud af disse høstfester her i Tyskland.

Håber i bærer over med mig, der var vist ved at blive gjort klar til høstfest i byen, men det kunne da godt gi' lidt minder fra gamle dage, nu kører vi videre, og ser hvad vi ellers støder på.

Copyright. Ferievognen. Ove Lund.                                                Det er ikke tilladt at kopiere billeder og tekst.