Sommerferie 2013.4

Ferievognen i Italien sommeren 2013.4

Vi skal vist et smut ind i den flotte kirke, inden vi går videre.

Inden jeg smutter ind i Kathedralen, får i lige et smukt billede af et gammel kunstværk, her er temmelig flot her på kirkepladsen. Inde i kathedralen er der ikke mindre flot, men kig med på de næste billeder.

Her er helt enkelt ganske flot, imponerende som man har været dygtige håndværkere på den tid.

Det smukke kirkerum, med et væld af smukke detaljer.

Man kan kun impomeres over al den skønhed.

Ham der har malet det her stykke kunst, er da ikke helt uden evner.

Det er svært at stoppe med at tage billeder.

Lige et billede af mere loftet, inden jeg går ud i lyset igen, i skulle tage og besøge Spoleto engang, hvis i kommer på disse kanter. Som i selv kan se, er det fyldt med de flotteste detaljer, som man burde se med egne øjne på stedet.


Spoleto er verdensberømt for sin kulturfestival "Festival dei Due Mondi", som afholdes hvert år i juni-juli og er spækket med musik, dans, farve og glæde. Også uden festival er Spoleto en spektakulær by med imponerende monumenter fra alle epoker, og ikke mindst kirkerne har deres helt egen skønhed.

Fra Spoleto ligger det lige for at tage en udflugt langs dalen Valnerina til den lille, befæstede Norcia oppe i bjergene mod øst inde i nationalparken Parco Nazionale dei Monti Sibillini. der var lige lidt information om Spoleto, hvis i nu skulle få lyst et besøg. Nu skal vi vist videre.

Så kan i kigge ud af døren inde fra kathedralen, og ud over den smukke plads.

Marianne og Kvik er vist interesserede i det smukke gamle hus.

Lidt af de mange smukke detaljer der er på facaden af kathedralen.

vi er nu klar til at gå et smut gennem den flotte by, inden vi vil køre videre, følg bare med hvis i har lyst, det er en kort men sikkert ganske flot tur.

Afsted det går gennem gamle smukke, og meget smalle gader, vi er tilbage i middelalderen.

Læg mærke til at vi er mutters alene, bare der ikke kommer nogle skumle røvere og røver os.

Der er nu alligevel ret hyggeligt her, selvom vi er lidt alene i byen.

Så er vi tilbage på den plads vi kom ind på ved ankomsten.

Her er et gammelt romersk amfi theater, så vi er langt tilbage i tiden.

Nu er vi færdige i Spoleto, det har været en flot oplevelse at besøge den smukke gamle by, og akvædukten, det har også været godt varmt, men det skal vi da ikke klage over, så kunne vi jo være blevet i Danmark.


Vi kører nu til en, efter sigende gammel flot by, der hedder Todi, det er en meget gammel bjergby, der ikke besøges af særligt mange turister, så den må vi se.

På vej til Todi, kommer vi forbi dette smukke hus, der vist reklamerer med at de sælger fliser og klinker, og havefliser, det er virkelig ret specielt, at de bruger hus og indgang som reklame søjle, men det er ret flot synes vi.

Her har vi Todi's flotte plads, som er beskrevet neden under, her er helt pragtfuldt, ingen turister.

Efter en dejlig køretur er vi nået til Todi, en smuk gammel bjergby, der ligger i fred og ro, uden store turistmængder.


Todi hører ikke til de byer, der nævnes først, når talen falder på Umbrien . Men det burde den gøre! I al fald for dem, som sætter storslåede historiske rammer, en malerisk beliggenhed og spændende bygninger fra Middelalderen højt.


Byens beliggenhed på toppen af en bakke har gjort, at den ikke har set megen udvidelse de sidste mange århundreder, og den har i det hele taget i stort omfang bevaret fordums udseende. De gamle bymure står endnu mange steder, og byens hjerte i området omkring Piazza del Popolo er så smukt og uspolert, at det har været brugt som kulisser til utallige film gennem årtierne, blandt andet Cleopatra, altså den rigitige, den med Richard Burton og Elizabeth Taylor. Men Italiens gennem tiderne vigtigste filmstudier, Cinecittà, ligger jo heller ikke så forfærdelig langt væk.

Ham her er den første vi møder da vi når op i Todi, det er Piazza Garibaldi.

Lige lidt udsigt oppe fra Todi, bag ham den store mand vi så først.

Håber i bærer over med mig, her er lidt mere udsigt, jeg kan godt li' når man har et ordentligt udsyn, det har man da her oppe fra bjergbyen Todi.

Inden vi vader rundt i den skønne by, skal vi ha' os en kop af et eller andet Italiensk, så vi sætter os på en bette hyggelig cafe' på den smukke plads, her er kun de lokale, så vi hygger os rigtig meget, og bliver vist studeret lidt, men de er ret venlige, kan vi mærke. Efter cafe' hyggen går vi op til den flotte gamle kirke/kathedral der ligger for enden af torvet, højt oppe, i kan se billedet af den lidt oppe på siden.

Todi har rester af hele tre forskellige bymure, der alle bærer vidne om den lange historie, byen kan bryste sig af – fra etruskisk til romersk til middelalderby. I følge legenden er Todi grundlagt af Herkules selv!


De fleste af Todis notable bygninger ligger ved byens hovedtorv. Her ligger katedralen, der blev påbegyndt i det 11. århundrede med tilbygninger sidenhen. Stilen er tidlig gotisk. Ved torvet ligger også en række velholdte paladser og området er i det hele taget så velholdt, at det ofte bruges i film, der foregår i middelalderen. Desværre må jeg ikke fotografere inde i den smukke gamle kathedral, så ingen billeder derfra.

Ingen billeder inde fra, men her er et par af nogle flotte gamle detaljer ude fra, bedre end ingenting, men kan sige at den er vældig flot inde også.

Et lille kig ned over det smukke torv, oppe fra kathedralen, vi sad midt for til højre, på den lille cafe' og hyggede os med en kop god Italiensk cafe' latte, så nu hører vi til cafe' folket.

Nu skal vi på den traditionelle rundtur gennem byen, og den skuffer bestemt ikke.

UUUHA, det er da vist ret farligt at gå rundt her, Kvik vil gerne sætte tænderne i ham her.

Her er et par ret flotte gamle vejnavne skilte, de er blot malet på facaden, det er nu ret smart, synes jeg, det kunne vi godt indføre derhjemme.

Mon Marianne har fået øje på en taskeforretning, eller er der bare smukt her i Todi.

Her er stemning for alle pengene, og vi betaler ikke en rød reje, for at gå rundt i den smukke by.

Her står Kvik og mig, vi ligner et par turister der er drattet ned fra månen, og dem er der ikke mange af.

Videre det går, her er vildt spændende at spadsere, hvad mon der kommer om næste hjørne.

Hvor skal vi hen du? Vil Kvik den vej? Det ser sådan ud.

Nu er vi nået udenfor bymuren, og går på en meget smuk vej, hvor mon vi ender?

Det ser ud til at der bor nogle inde bag den tykke bymur, de har en fantastisk udsigt ud over landskabet.

Nææ, vi skal ikke længere ned, vi har vist en lang tur opad igen, så nix Kvik.

Så for seven, nu er vi vist "lost in Todi" Marianne studerer bykortet.

Skal vi mon op af den lidt skumle gade? Vi prøver, selv om det går meget opad.

Vi skal altså helt derop, og det er ret højt oppe, puuha, de gamle ben bliver brugt.

Vi skal vist op af den gamle smalle trappe, gad vist om Kvik gider det.

På vej op vender jeg mig lige om, og det kommer der et fint billede ud af.

Vi må videre, mon vi nogensinde når op, eller går vi rundt som 3 spøgelser om nogle år. Puuha! der er også drønvarmt.

Marianne og Kvik maser afsted, mon der er en ende på de stejle trapper?

Vi når selvfølgelig op, så her er en lille udsigt.

Vi skal vist lige igennem her, og så lidt op, så er vi ved målet.

Juhuu, vi er oppe ved "Church of St. Fortunato", og dernede for foden af trappen holder bilen.

Så vender i jer blot om, og vupti, er i inde i den smukke gamle kirke.

I får ikke flere billeder inde fra den smukke kirke, men i er meget velkomne til selv at besøge den, vi kan faktisk anbefale det meget.

Her har i den rigtig flotte gamle kirke, den skulle i nu tage og besøge engang, når i alligevel er i den dejlige by Todi, vi kan kun opfordre jer til et besøg her, vi kommer sikkert igen en anden gang. Vi går ned til bilen, og kører ud af byen, vi holder nemlig omtrent inde i midten af den, vi skal lige forbi en anden smuk kirke inden vi kører mod rullevognen igen.

Her er vi nået til den meget smukke centralkirke "santa Maria Della Consolazione". Kirken er betragtet som Umbriens smukkeste renæssancekirke, påbegyndt 1508  af Cola da Caprarola inspireret af Bramantes Peterskirke og fuldført 1606. Kirken er lidt af et studie i symmetriens kunst, og det hedder sig at Donato Bramante måske har tegnet kirken, men de lærde er efterhånden enige om, at det er en arkitekt, der har "lånt" lidt af hans ideer fra Peterskirken i Rom.

Kirken er meget smuk, og ret speciel udformet, det kommer virkelig til syne når man kommer ind i det smukke kirkerum.

Loftet er virkelig ganske smukt, og bygget ret specielt op.

Så er det vist nok her inde i den smukke kirke, siger lige farvel til de to ærværdige herrer der vogter her. udenfor er der en ældgammel romersk mur, der er front i en fantastisk udsigt, den skal med hjem, og så skal vi vist hjemover.

Meget smukkere kan det vel ikke blive! jo det kan det sikkert, men her er nu ret flot. Nu kører vi hjem til ferievognen og slapper af, det har været en meget oplevelsesrig dag, med masser af nye gode indtryk.

Så er vi tilbage ved den smukke Trasimeno-sø, nu vil vi sige tak for idag, vi skal hjem og slappe lidt af, efter en kanondejlig dag i 2 smukke middelalderbyer, vi ses i morgen.

Copyright. Ferievognen. Ove Lund.                                      Det er ikke tilladt at kopiere billeder og tekst.