Sommerferie 2013.8

Ferievognen i Italien sommeren 2013.8

Onsdag.d.11.9

Lidt køligt her til morgen, men vi er jo også godt inde i september, så det gør ikke noget. Vi hygger os lidt om formiddagen, og får ordnet lidt i vognen.

Da vi ikke er til at sidde og slappe alt for meget af, så kører vi en tur ved middagstid, sådan bare ud i det blå, men alligevel med et mål for øje, nemlig en lille by der hedder Montereggioni, den er grundlagt i 1213, på toppen af et højdedrag, for at forsvare Sienas nordgrænse, men først er vi inde i Siena, for at få tanket op.

I dag står den prægtige murkrans med sine tårne så flot som nogensinde, og fra toppen af bakken, der dækkes af vinmarker, overvåger den nu... motorvejen mellem Siena og Firenze. Den lille landsby, som er opstået inden for murene, er henrivende. Så godt som alle husene har adskillige århundreder bag sig, og det er da heller ikke uden årsag, at man hvert år i juli afholder en middelalderfestival her i byen med dans, sang, ridderspil, musik osv. osv. Det tager ganske vist ikke mere end et minut eller to at gå fra den sydlige til den nordlige port, men her er alligevel to caféer, to gode restauranter og et par andre små butikker. Bilen skal man enten parkere på den parkeringsplads, som ligger nogle hundrede meters gang fra bymuren (få gratis pladser, resten mod betaling), eller på den lille betalingsparkering lige neden for muren, for biler må naturligvis ikke ødelægger stemningen inden for murene.

Dernede kommer Kvik og Marianne, det går lidt langsomt, Kvik skal snuse til tingene,

Foran mig er den smukke indgang til byen, Monteriggioni, den er omgivet at mur og tårne.

Den store hovedplads er Meget smuk, med gamle bygninger, og cafe'er.

Lige et kig ud mod den smukke port vi er kommet ind af.

Er her ikke hyggeligt? Vi nyder meget at gå rundt i denne smukke gamle by.

Der er nogle små hyggelige butikker her, dog ikke med andet end souvenir-ting.

 Marianne er vist interesseret i det vildsvine hoved, tror dog ikke at Kvik er vild med det.

En ældre mand bliver fulgt ind i den smukke gamle kirke, der er på torvet.

Der er meget smukt, og enkelt, inde i den gamle kirke, og en god stemning.

Vi er blevet lidt sultne, så vi går ind på en meget hyggelig restaurant, der ligge inde i et af de gamle huse ved torvet, udefra ser det ikke ud af meget, men da vi kommer ind, er det smadderhyggeligt, og betjening, og mad er ganske god, her er navnet, og et link til restauranten's anmeldelser. der er et par imellem der ikke er for gode, men vi fik altså en god betjening, og glimrende mad, vi er nok ikke så fine.

Folk hygger sig her i byen, her er en dejlig stemning, fuld af afslapning.

Vi skal ned af den bette gade, byen er ikke ret stor, men her er kanon hyggeligt.

Vil i med i to, eller skal jeg stå og vente hele dagen.

Se de gamle blankslidte fliser, de er meget flotte, sådan nogle finder man i de fleste gamle italienske byer.

Så for d....så er det min egen skyld, en taskeforretning, den havde jeg ikke set komme.

Så er vi nået ned til den anden ende af byen, her er også en flot gammel byport.

Vi går til venstre ind i en lille gade, og ind til et lillebitte torv.

Vi kan da kun sige at her er dejligt at gå rundt, vi er tilbage til svundne tider.

Se lige dette gamle vindue, med oldgamle skodder, flot synes jeg.

Hjemme hos os i Danmark var sådan en port skiftet ud for mange år siden, eller også var den rådnet væk, i vores fugtige klima.

Vi går op gennem denne dejlige gade, vi skal finde en vinbutik.

Så er vi oppe ved det hyggelige torv igen, jeg glemte at fotografere vinbutikken hvor vi købte vin, så i må selv tage herned og kigge.

Her har vi vist en vinbutik, men den er lukket, skal hilse og sige at de har noget fint vin her i byen.

Kan man ikke godt kalde det her ret idyllerisk?

Så er det farvel til en særdeles hyggelig by, som vi kun kan anbefale at i besøger hvis i kommer på disse kanter engang.

Farvel til Monteriggioni, vi skal til en anden lille by vi har læst lidt om, den hedder, "Colle val de Elsa", og igen ligger den gamle bydel højt hævet over landskabet, med udsigt ud over de mange vinmarker, og vingårde der er i området, der laves nemlig god vin i dette område.

Colle val de Elsa ligger selvfølgelig også på en bakketop, det var nødvendigt i gamle dage, hvor man bekrigede hinanden temmelig meget. Nu må vi ind og se hvad byen kan byde på, det bliver spændende at se, om den er lige så flot som de andre byer, vi har set her i Italien.

Colle Val d'Elsa

Byens historie fortaber sig i historiens tåger engang før år 1000, men man ved, at byen i 1100-tallet erklærer sig selvstændig kommune. I de efterfølgende århundreder forsøger de hastigt ekspanderende kommuner Siena og Firenze, der ligger stor set lige langt fra Colle mod henholdsvis syd og nord, at indlemme den og dens omegn i deres territorium.


 Byens ekspansion gennem tiden har givet sig et pudsigt udslag. Colle består i vore dage af to nøje adskilte dele, den høje by og den lave by. Colle betyder på italiensk "bakke", og når man ser den høje by, som også er den gamle by, så forstår man byens navn. Denne del ligger nemlig 100 meter hævet over den nye bydel på en stejl bakke. Den gamle by er stadig præget af bastioner og massive forsvarsanlæg, og inden for murene er det meste byggeri fra mellem 1200- og 1500-tallet. Heroppe er der ingen supermarkeder eller smarte butikker, kun små caféer, intime restauranter og hyggelige stræder med privat beboelse. Omkring domkirkepladsen, Piazza del Duomo, finder vi, ud over domkirken (fra begyndelsen af 1600-tallet), også rådhuset, der går tilbage til 1335, og som prydes af adskillige våbenskjolde fra udefrakommende borgmestre gennem århundrederne. For enden af "hovedgaden" finder vi Casa Torre di Arnolfo di Cambio, hvor den store arkitekt efter sigende fødtes.


 Nedenfor bakken ligger den nye by, hvor man finder alle de indkøbsmuligheder og den underholdning, man vil. Lad os blot nævne, at byen i dag tæller en befolkning på hele 15.000, og så mange mennesker har jo brug for lidt af hver. Som en særlig attraktion kan nævnes, at en af Italiens bedste (og dyreste) restauranter, Arnolfo, ligger her i byen.Vi skal ind af denne smukke gamle byport der hedder Porta nova, det er en hel fæstning, men vi kommer da ind, og fortsætter ned gennem byen.

Her er da ganske nydeligt.

Så for søren, hvilken vej skal vi nu vælge?

Vi valgte rigtigt, og kom forbi dette smukke gamle hus, ved ikke hvad det indeholder, men det er vist en offentlig bygning. porten i kan se oppe ved enden af den flotte rampe, hedder "Palazzo Campana", porten til "Colle Alta", der skal vi ind.

Ned gennem smukke gamle gader og stræder, det er som i de andre smukke byer vi har besøgt, og her er ikke en eneste turist, egentlig lidt underligt, her er ret flot.

På vej gennem byen ser vi disse smukke gamle dørhamre, med hver sit motiv, ret flotte synes vi.

Så er vi på en ny gammel plads, og næsten alene.

Her ligger det gamle rådhus, med forskellige byvåben på facaden, og ved siden af en gammel kirke.

Hov, der er andre turister end os, her ved den gamle kirke, det var da hyggeligt, går lige ind og kigger.

Som i andre kirker i Italien, er her meget flot, og alt er velholdt inde i kirken.

Nydeligt stykke kunstværk.

Lige et sidste kig her inde i den gamle smukke kirke.

Udenfor er der masser af dejlig stemning, se bare hvordan man kan bo i sådanne gamle bjergbyer, med løver, og flot udsigt.

Eller bare en smuk dør i en smuk bygning, og lidt grønt.

Vi er gået ned af en stejl rampe, og ned under kirken, her finder vi et fantastisk flot kirkerum, det får i lige et par billeder af, her er mange flotte detaljer.

det var lidt fra det meget smukke kirkerum/kapel under domkirken i den gamle by, flot er det ihvertfald, i skulle kigge ind hvis i kommer her i byen.

På det lille hyggelige torv er der en fin restaurant/cafe'. Her placerer vi os, og køber os en kop kaffe, og en lille is.

Mens vi sidder og hygger os kommer bybussen, og vender inde på den lille plads, det er da hyggeligt, ellers er her ikke nogen form for trafik, så vi nyder det ret meget.

På den lille plads hvor vi nyder en lille is, er der en gammel kirke, den må jeg lige et smut ind og se.

Her har vi da et meget beskedent kirkerum, men der er god stemning herinde.

Der er også flotte detaljer her, men ikke mange, der spares sikkert på pengene.

Gamle huse, vasketøj, og grønne planter, her er ganske hyggeligt.

Nu er vi nået til den anden ende af den gamle by, her er en elevator ned til den nye bydel, ret smart.

Marianne har fundet en lille butik der sælger dyre glas produkter, det er vist ikke noget for os, men i får lige et billede af nogle af herlighederne.

Her har vi de dyre sager.

Vi må videre, tror vi vil bevæge os tilbage til bilen.

Her er nu temmelig meget stemning fra meget gamle dage.

Hygge for alle pengene.

Hvor skal i nu hen i to?

Mon kvik tror at det er et fængsel han kigger ind i.

Hvis vi kommer hertil en anden gang, skal vi prøve at gå gennem denne smukke gade/tunnel.

Her er dælme da ret hyggeligt, kunne være fint at bo her.

Så er vi på vej ud af den port vi kom ind af, der er ikke langt til bilen nu.

Efter en dejlig dag med besøg i ikke mindre end to dejlige middelalder-byer, er det tid til at køre hjem, vi har igen fået et lille indblik i hvordan Italienerne bor i de gamle byer, og oplevet dejlig stemning, uden for mange turister, altså en dejlig dag er snart slut.


Vi handler lige lidt ind i en lokal butik i Sovicille, det er ret sjovt, de er ikke vant til turister kan man mærke, men kanon flinke er de alligevel.


Om aftenen får vi en hyggelig snak med de danskere vi "mødte" oppe på bjerget, de hedder, Marianne og John, og sikke nogle rare campister, vi snakker sammen som om vi har kendt hinanden altid, det er dejligt, og ikke så tit vi oplever det. Nu er det til ro, vi er lidt trætte efter alt den løben rundt, sov godt til vi ses i morgen.

At falde i søvn med sådan et smukt billede inde i sit hoved er da ikke, så ringe endda, sommer og varmeudstråling, der kan lagres til den lange kolde vinter.

Copyright. Ferievognen. Ove Lund.                                    det er ikke tilladt at kopiere billeder og tekst.